Analýza kyselých glykosfingolipidů v lidské plazmě pomocí hmotnostní spektrometrie - Vlach, Jan (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce je zaměřena na analýzu kyselých glykosfingolipidů z plazmy s využitím MALDI hmotnostní spektrometrie. V teoretické části jsou stručně popsány biologické funkce studovaných lipidů v lidském organismu a obecný přehled metod k jejich analýze založených zejména na hmotnostní spektrometrii. V praktické části jsou diskutovány jednotlivé kroky optimalizace zahrnující porovnání vhodných extrakčních protokolů a přípravy vzorku před MALDI analýzou. Důležitou částí je validace optimalizované metody a ověření její funkčnosti pro kvantitativní analýzu. Optimalizovaná a validovaná metoda je finálně použita pro měření standardního referenčního materiálu NIST lidské plazmy SRM 1950. Výsledky jsou srovnány s dostupnými údaji v literatuře.
Analysis of acidic glycosphingolipids in human plasma by mass spectrometry
Keywords: glykosfingolipidy; plazma; extrakce; hmotnostní spektrometrie; MALDI; lipids; plasma; extractions; mass spectrometry; MALDI