Nástroje Public Relations a hodnocení jejich vlivu na vytváření pozitivního vnímání chemických podniků v očích české veřejnosti - Macháčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou Public relations se zaměřením na využívání jejich nástrojů pro ovlivňování široké a místní veřejnosti. V teoretické části práce je nejprve na základě rešerše odborné literatury definován pojem Public relations a následně jsou vymezeny jejich cíle i cílové skupiny. Teoretická část práce je završena výčtem nástrojů a médií externích PR, které jsou literaturou doporučovány jako nejúčinnější prostředky při cílení vůči široké a místní veřejnosti. Praktická část práce prezentuje výsledky primárního kvantitativního výzkumu, jehož cílem bylo zjistit skutečnou míru využívání literaturou doporučovaných nástrojů PR v oslovených podnicích chemického průmyslu a následně určit, jak manažeři těchto podniků vnímají vliv daných nástrojů na vytvoření či změnu názoru široké a místní veřejnosti na chemický podnik. Výsledky výzkumu jsou statisticky zpracovány. V závěru práce je provedena analýza rozdílů ve využívání PR nástrojů a také ve vnímaní míry vlivu těchto názorů na veřejnost dle různých charakteristik zkoumaných podniků i respondentů.
Public Relations tools and evaluation of their influence on creating a positive perception of chemical companies in the eyes of the Czech public
Keywords: Public relations; nástroje externích PR; ovlivňování veřejnosti; chemické průmyslové podniky; Public relations; tools of external PR; influencing the public; chemical industrial enterprises