Léčiva ve vodách a možnost jejich odstranění adsorpcí - Puškáčová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou léčiv ve vodách a možnostmi jejich odstranění adsorpcí. V literární rešerši je pojednáno o cestách, kterými se léčiva dostávají do ekosystému, o rizicích, která jejich přítomnost ve vodě přináší, o adsorpci a jejím použití k odstranění těchto léčiv z vod, přičemž jsou pro každé léčivo porovnány různé adsorbenty. Experimentální práce se zaměřuje na možnost odstranění ibuprofenu a paracetamolu pomocí adsorpce na zvolené adsorbenty a porovnání účinností těchto adsorbentů.
Pharmaceuticals in water and possibilities of their removal by adsorption
Keywords: adsorpce; ibuprofen; paracetamol; léčiva ve vodách; adsorption; ibuprofen; paracetamol; pharmaceuticals in water