Zkušenosti mládeže s vlastním delikventním jednáním - Škarytka, Jan (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce se zabývá vlastními zkušenostmi mládeže s delikventním jednáním. Cílem je zmapovat zkušenosti mladých lidí s jejich vlastním delikventním chováním, díky čemuž by se dal vytvořit plán prevence, který by konkrétně mířil na problémové oblasti jednání. Práce je členěna do dvou částí. Teoretická část stručně vymezuje pojem kriminologie a delikvence, dále popisuje faktory ovlivňující příčiny vzniku deviantního chování a jejich preventivní opatření. Praktická část je zaměřena na průzkum vlastních zkušeností mládeže s delikventním jednáním na středních školách. V kvantitativním šetření využívám metodu self-report.
Youth experiences with their own delinquent behavior
Keywords: delikvence; sociální patologie; mládež; zkušenosti; kriminalita; delinquency; social pathology; youth; experiences; criminality