Štýlotvorné činitele v slovenských a britských turistických textoch a ich kultúrny kontext - Maleková, Danica (Univerzita Pardubice, 2016)
Cieľom príspevku je žánrové porovnanie turistických textov propagujúcich ubytovanie v horských oblastiach Veľkej Británie a Slovenska, najmä s ohľadom na významný štýlotvorný činiteľ, a to distribúciu a sémantické charakteristiky hodnotiacich adjektív a kvalitatívnych adjektív s hodnotiacou funkciou. Výsledky analýzy by mali prispieť k poznaniu v oblasti aplikovanej translatológie, keďže preklad propagačných a reklamných materiálov stále trpí nedostatkom odbornej literatúry tak z praktického, ako aj z teoretického hľadiska (porov. ČALOVKOVÁ 2014). V celosvetovom meradle vníma podobne kriticky situáciu v oblasti prekladu turistických textov do angličtiny aj SNELL-HORNBYOVÁ (1999), podľa ktorej sa takýmto prekladom stále nevenuje dostatočná pozornost.
Stylistic Markers in the Slovak and British Tourist Texts and Their Cultural Context
Keywords: žáner turistických textov; kultúrno-jazykové porovnanie; hodnotiace adjektíva; preklad turistických textov; genre of tourist texts; cultural linguistic comparison; evaluative adjectives; translation of tourist texts