Syntéza a charakterizace ne-, di- a asymetrických amidinátů lithných - Novotný, Martin (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato disertační práce je rozdělena do třech základních kapitol, a to podle typu popisovaného ligandu vytvářejícího příslušný komplex s atomem lithia. Prvním popisovaným typem ligandů jsou nesymetrické amidináty, které nemají žádnou osu ani bod symetrie. U těchto amidinátů je centrální N-C-N skelet substituován na jedné straně trimethylsilyl skupinou a na straně druhé aromatickým, nebo alifatickým substituentem. Pozornost je zde kladena především na substituenty, které se liší svou sterickou náročností.
Synthesis and characterization of non-, dis- and asymmetric lithium amidinates
Keywords: N-chelatující ligand; amidinát; diiminoisoindol; lithium; struktura; amid; NMR; XRD; N-chelating ligand; amidinate; diiminoisoindole; lithium; amide; NMR; XRD; structure