Společenská kritika v románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem - Bucháčková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2008)
Román Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem je „dílem své doby”. Děj románu se odehrává převážně za zdmi psychiatrické kliniky, která je metaforou Ameriky 50. a 60. let. Důležitými myšlenkami románu je kritika moderní společnosti a oslava svobody a spontánnosti. Postava Randla McMurphyho je symbolem mladé americké generace 60. let. Román je zkoumán především po stránce motivické a tematické s využitím metody textové analýzy. Rozbor díla je zaměřen na uzavřený svět psychiatrické léčebny reflektující americký „makrokosmos”, způsob zachyscení silových her, manipulací a dominancí mezi postavami a dalšími prostředky, jimiž autor dosahuje kritického účinku.
Social criticism in Ken Kesey´s One flew over the cuckoo´s nest
Keywords: společenská kritika; Ken Kesey; Amerika v 50. letech 20. století; Amerika v 60. letech 20. století; social criticism; Ken Kesey; 1950s America; 1960s America