Svatojakubská pouť: Cesta k osobní transformaci - Schön, Catherine (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem Svatojakubské cesty se zaměřením na psychologickou transformaci poutníků. Výzkum vychází z kvalitativní metodologie, především z autoetnografického přístupu, zúčastněného a nezúčastněného pozorování a rozhovorů s dalšími poutníky, kteří sdíleli své osobní zkušenosti během cesty. Práce reflektuje osobní zkušenost autorky z absolvování Portugalské cesty z Porta do Santiaga de Compostela, a analyzuje, zda má absolvování pouti vliv na individuální identitu. Součástí výzkumu je audiovizuální zpracování cesty v podobě dokumentárního filmu, který doplňuje psanou část o vizuální zachycení atmosféry a výpovědi autorky. Studie přispívá k hlubšímu pochopení moderního poutnictví a jeho propojení s duchovními a individuálními aspekty osobnosti poutníků. Také sleduje sociální interakce poutníků a vliv kulturního prostředí poutního místa na celkový prožitek pouti.
Santiago Pilgrimage: A Journey to Personal Transformation
Keywords: Svatojakubská cesta; Santiago de Compostela; pouť; osobní transformace; interakce; Camino de Santiago; Santiago de Compostela; pilgrimage; transition; interaction