Vývoj vybraných ukazatelů životní úrovně krajů ČR mezi lety 2000 a 2020 - Kadlec, Adam (Univerzita Pardubice, 2022)
Práce se zaměřuje na změnu vybraných ukazatelů životní úrovně v krajích ČR v období od jejich vzniku do roku 2020. Prostor je věnován teoretickému vymezení a metodám měření životní úrovně, vzniku krajů ČR a jejich fungování ve veřejné správě, včetně metod hodnocení životní úrovně na krajské úrovni. Práce nabízí srovnání krajů České republiky dle vybraných ukazatelů a oblastí, vstupujících do hodnocení životní úrovně, jejich změnu v čase a následně vyhodnocuje pozici jednotlivých krajů z hlediska životní úrovně. Výsledkem je identifikace změn krajských hodnot ukazatelů, včetně hodnocení silných a slabých stránek jednotlivých krajů ve vztahu k životní úrovni.
Development of selected indicators of living standards in the Czech regions between 2000 and 2020
Keywords: ukazatele životní úrovně; regionální politika; regionální disparity; mezikrajské srovnání; indicators of living standards; regional policy; regional disparities; interregional comparison