Důsledky Druhé světové války v prózách současných českých autorek - Pospíšilová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zaměřuje na dvě současné české prozaičky, Kateřinu Tučkouvou a Radku Denemarkou. Obě tyto autorky se téměř ve stejné době zabývaly historickými událostmi, které nastaly po druhé světové válce. Zabývá se hlavně rozborem knih, které se tohoto tématu týkají, tudíž Vyhnání Gerty Snirch a Peníze od Hitlera. Zejména tím, jak k tématu přistoupily z hlediska jazykového, formálního a časového, jak byly knihy přijaty a v neposlední řadě také historickými událostmi, které obě knihy provází. Zaměřuje se na dobu prvních týdnů a měsíců po osvobození.
Consequences of the Second World War in the Novels by Contemporary Czech Women Writters
Keywords: Tučková, Kateřina; Denemarková, Radka; 2. světová válka; World War II; česká literatura; Czech literature