Náboženství v životě Romů - Myšičková, Miroslava (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce je věnována tématu náboženství v životě Romů, zabývá se romskou historií, jejich religiozitou. Součástí práce jsou též výsledky terénního výzkumu ve slovenské obci Slavošovce a osadě Hirsche na jejichž základě přibližuje otázky náboženské příslušnosti, důležitosti víry pro zdejší Romy, vlivu ostatních náboženství na jejich vyznání a zajímá se o oslavy Vánoc jakožto církevních svátků.
Religion in the life of Romany people
Keywords: Romové; Náboženství; Vánoce; Slovensko; religiozita