Analýza biologicky aktivních látek ve vzorcích Yerba Maté - Malíková, Dana (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat biologicky aktivní látky ve vzorcích Yerba maté pomocí spektrofotometrických metod. Optimalizované spektrofotometrické metody byly využity k určení celkového množství fenolických látek a antioxidační aktivity ve vzorcích Yerba maté. Z velkého množství využívaných metod byly vybrány metody ABTS, DPPH a Folin-Ciocalteuův test. Výsledky byly následně porovnány se vzorky čaje a kávy.
Analysis of Biologically Active Compounds Contained in Yerba Mate
Keywords: Yerba Maté; antioxidanty; antioxidační aktivita; polyfenoly; ABTS; DPPH; celkový obsah fenolických látek; Yerba Maté; antioxidants; antioxidant activity; polyphenols; ABTS; DPPH; total phenolic content