Přírodní zastoupení karotenoidů v brazilském ovoci - Juričová, Miroslava; Daniele, Giuffrida; Francesco, Cacciola; Rosana, Goncalves; Česlová, Lenka; Dugo, Paola; Mondelo, Luigi (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce je zaměřena na extrakci karotenoidů hexanem a ethylacetátem ve dvou druzích brazilského ovoce: Pequi a Ora pro nobis. V další fázi byla provedena optimalizace separace karotenoidů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (HPLC/MS). Jelikož přirozené složení karotenoidů v tomto ovoci nebylo dosud zkoumáno, byla cílem této práce byla snaha o identifikaci jednotlivých karotenoidů.
Natural representation of carotenoids in Brazilian fruit
Keywords: karotenoidy; HPLC/MS; carotenoids; HPLC/MS