Za boha, krále a krásná umění. Buquoyové a vizuální umění v "dlouhém" 19. století - Rudová, Hana (Univerzita Pardubice, 2016)
Předkládaná disertační práce se zaměřuje na hraběcí rodinu Longueval-Buquoyů a na její vztah k vizuálním uměním mezi lety 1803 a 1911. Členové této urozené rodiny měli v 19. a na počátku 20. století blízko k rozmanitým formám umění a jejich aktivita může posloužit jako příklad různého šlechtického přístupu k výtvarným uměním (vlastní umělecká tvorba, obchodování s uměleckými předměty, stavební činnost, mecenášství). Do těsného vztahu k vizuálním uměním se promítaly individuální zájmy urozených mužů a žen i dobové šlechtické milieu, a proto se metodologickým východiskem staly tak zvaná nová biografie a tak zvané nové kulturní dějiny.
For God, King and the Fine Art: The Counts of Buquoy and the Visual Arts in the "Long 19th Century
Keywords: Buquoyové; vizuální umění; 19. století; Counts of Buquoy; visual art; 19th century