Křížové cesty v Nových Hradech u Litomyšle a ve Stárkově - Košvanec, Aleš (Univerzita Pardubice, 2008)
V práci je řešena problematika Křížové cesty v Nových Hradech. V první části textu je věnována pozornost vzniku a vývoji kultu křížových cest obecně. Následuje stručné seznámení s historií Nových Hradů. Značný rozsah práce je věnován popisu a ikonografii jednotlivých zastavení křížové cesty v Nových Hradech. Další část je věnována křížové cestě ve Stárkově u Náchoda, která mimo jiné může objasnit autora novohradské cesty. Konfrontace těchto dvou pozdně barokních památek umožní lépe porozumět tvarosloví autora a pozorovat jeho umělecký vývoj. K tomuto účelu je v práci věnován velký prostor fotodokumentaci.
Stations of the Cross in Nové Hrady and in Stárkov
Keywords: Nové Hrady; křížové cesty; Stárkov u Náchoda; sochařství; stations of the cross; sculptures