Vliv rizikových faktorů na výskyt pneumonie po operaci srdce - Kudrová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce zkoumá souvislost rizikových faktorů a incidenci pneumonie na specializovaném pracovišti provádějícím kardiochirurgické výkony. Práce má teoreticko výzkumný charakter a je koncipována jako retrospektivní studie. Teoretická část je rozdělena do dvou hlavních kapitol - první se věnuje oboru kardiochirurgie, druhá se zaměřuje na pooperační pneumonii jako závažnou komplikaci vznikající v návaznosti na kardiochirurgický výkon. Hlavním cílem práce bylo zjistit incidenci pneumonie a analyzovat rizikové faktory ovlivňující výskyt této komplikace. Výzkumný soubor tvořili pacienti po kardiochirurgické operaci, kteří byli rozděleni do dvou skupin - pacienti bez diagnózy pooperační pneumonie a pacienti, u nichž byla pneumonie diagnostikována. Tyto skupiny byly následně porovnány s cílem identifikovat faktory, které mohou mít významnou souvislost se vznikem této komplikace, v návaznosti na průběh perioperační péče. Výsledky a metodika výzkumu jsou uvedeny ve výzkumné části práce.
The influence of risk factors on the occurance of pneumonia after heart surgery
Keywords: kardiochirurgie; pneumonie; pooperační komplikace; rizikový faktor; cardiac surgery; pneumonia; postoperative complications; risk factor