Ultrafiltrace roztoků makromolekulárních látek - Hrdý, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 1995)
Teoretickou část práce tvoří literární rešerše zaměřená na uplatnění membránových separačních procesů v mlékárenském průmyslu papíru a celulózy. V experimentální části byly uskutečněny dvě série pokusů, ultrafiltrace zředěného mléka, jejímž cílem bylo posoudit možnost využití ultrafiltrace při zpracování oplachových vod v mlékárenském průmyslu. Dále pak ultrafiltrace kyselé syrovátky.
Ultrafiltration of solutions of macromolecular compounds
Keywords: ultrafiltrace; mléko; syrovátka; odpadní vody; polymerní membrány; membrány