Vliv propolisu a organokovových sloučenin na tvorbu filmu oxypolymeračně zasychajícího pojiva nátěrové hmoty - Preininger, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá studiem různých vlastnosti propolisu a sikativ na bázi ferrocenu a dalšími organokovovými sloučeninami na průběh autooxidace a polymerace pojivových systémů z obnovitelných zdrojů. První část diplomové práce je zaměřena na teoretický výklad mechanismu autooxidace a možné ovlivnění jejího průběhu, a to jak možnost urychlení tak i zpomalení. V další části jsou studovány vlastnosti propolisu. Velká pozornost je věnována jeho složení a možnosti standardizace. Ve vlastní studii je pak různými metodami jako je FTIR a měření tvrdosti sledovány vlastnosti zkoumaných sloučenin při autooxidaci pojiv na bázi alkydové pryskyřice.
Influence of bee glue and organometallic derivates on film formation of oxypolymerizing drying binder of coatings
Keywords: Autoxidace; sikativy; antioxidanty; propolis; flavonoidy; fenolické kyseliny; FTIR; Autoxidation; driers; antioxidants; flavonoids; phenolic acids