Restaurátorský průzkum a referenční ukázka možných variant restaurování a rekonstrukce omítek vnějšího pláště vily Tugendhat v Brně - Červinka, Josef (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce rozvíjí dvě základní možné varianty přístupu k obnově omítek vily Tugendhat v Brně. Varianta A je ideou Prof. Dr. Ivo Hammera a výsledkem CIC (Conservation Investigation Campaign) z března 2010. Druhá varianta je řešena na základě požadavku projektanta a zástupců NPÚ (Národní památkový ústav). Byly provedeny následující průzkumy: vizuální průzkum, průzkum historických fotografií, instrumentální, rešerše předchozích průzkumů a návrhů na restaurování a umělecko historický průzkum základní literatury. Varianta A představuje restaurátorský přístup, který respektuje a prezentuje dochované povrchy původních omítek pouze pod vápennou lazurou, která dovoluje rozeznat i doplňky původních omítek a případné deformace. Přednostmi tohoto přístupu je přiznání, zachování a prezentace „materialisty“, což je specifická hodnota sledovaná zejména u stavebních památek. Dalším kladem může být přiznání stop o trvání památky v čase. Nevýhodou je vizuální rozpor s ideou architekta. K tomuto významovému, morálnímu a hodnotovému rozporu přistupuje v případě varianty A nadále nutnost průběžného monitoringu omítek restaurátorem a poměrně malý interval cyklických ošetření. To znamená poměrně vysoké provozní náklady na trvalou údržbu budovy. Varianta B je technologicky o něco méně náročná. Po odkryvu a ošetření doplňků je celý povrch sjednocen silným nátěrem, který je schopen přemostit vlasové trhliny a setřít rozdíl mezi doplňkem a originální omítkou. Výhodou této varianty je v případě dobrého provedení určitá ochrana originálních povrchů překrytím, menší nutná míra čištění a s tím spojené menší riziko ztráty původních povrchů. Dalším pozitivem by mohl být princip funkcionalistické čistoty a jednoty fasád. Ty ba se tak v ideálním stavu mohly přiblížit k podobě objektu v době jeho vzniku a tím i ideji architekta jejíž je vila prvořadou ukázkou. Nevýhodou může být snadná dezinterpretace povrchů, možné oddělování překryvové vrstvy, má li být reverzibilní. Otázkou je i další budoucí údržba fasád, která se může provádět dalšími nátěry tohoto překryvového typu, nebo jeho sejmutím a opětovnou aplikací. Snímání před opětovnou aplikací může být opět riziko pro původní povrchy.
Restoration investigation and reference sample of possibility reconstruction and restoration the facades of the Tugendhat house in Brno
Keywords: restaurování moderní architektury; vápenné nátěry; omítky; odkryv; funkcionalismus; materialita; restoration of modern architecture; lime coatings; plasters; outcrop; functionalism; materiality