Osudy řecké menšiny v České republice - Klemšová, Nikola (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá osudy řeckých uprchlíků, kteří v několika vlnách emigrovali do tehdejšího Československa a mnozí z nich stále žijí v dnešní České republice, kde vytváří silnou a aktivní komunitu. V několika kapitolách je tak nastíněna řecká občanská válka, jejíž průběh sehrál důležitou roli v následných emigracích helénského obyvatelstva, diplomatické vztahy obou zemí - Československa a Řecka, příchod a následující péče o řecké uprchlíky, především helénské děti, a v neposlední řadě je kapitola věnována i neméně důležité aktivitě řeckých sdružení a organizací fungujících v České republice, které pomáhají nadále udržovat existenci řeckého etnika na území naší země.
Lives of the Greek minority in the Czech Republic.
Keywords: občanská válka; komunismus; emigrace; dětské domovy; národnostní menšiny; Řekové; civil war; communism; emigration; foster houses; Greeks