Výskyt akrylamidu v potravinách a možnosti jeho analýzy - Kopecká, Nikola (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce je zaměřena na sloučeninu akrylamid, jeho vliv na lidské zdraví a jsou popsány možné způsoby jeho analýzy. Nejprve je uvedena základní charakteristika, vlastnosti akrylamidu a jeho nejčastější výskyt v potravinách. V další části je popsán metabolismus akrylamidu a jeho vliv na zdraví zvířat a lidí a také potencionální rizika spojená s dlouhodobou expozicí. Dále je pozornost věnována samotné analýze akrylamidu pomocí moderních instrumentálních technik jako např. chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo pomocí biosenzorů.
Occurrence of Acrylamide in Food and the Possibilities of its Analysis
Keywords: akrylamid; toxicita; glycidamid; biotransformace; DART-HRMS; biosenzory; acrylamide; toxicity; glycidamide; biotransformation; DART-HRMS; biosensors