Vliv práce perioperační sestry na její psychosociální zdraví - Kratochvílová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku vlivu práce na operačním sále na psychosociální zdraví perioperačních sester. Teoretická část zahrnuje poznatky o faktorech ovlivňujících psychosociální zdraví, popisuje stres, syndrom vyhoření a seznamuje s možnostmi péče o psychosociální zdraví. Výzkumná část prezentuje data získaná prostřednictvím dotazníkového šetření, které je tvořeno třemi částmi. První část představuje dotazník vlastní tvorby, druhý úsek tvoří Meisterův dotazník, který hodnotí vliv pracovní zátěže na psychiku perioperační sestry. Třetí část tvoří standardizovaný dotazník Maslach Burnout Inventory, který slouží k zjištění míry syndromu vyhoření. Výsledná data jsou prezentována pomocí tabulek a grafů, ve kterých je posouzen vliv práce perioperační sestry na její psychosociální zdraví. Výstupem z diplomové práce je informační materiál pro perioperační sestry.
Work factors and its effects on perioperative nursing staff members´psychosocial health.
Keywords: sestra pro perioperační péči; pracovní zátěž; psychosociální zdraví; stres; syndrom vyhoření; perioperative nurse; workload; mental and social health; stress; burnout syndrome