Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny, překyselení organismu - Burešová, Adriana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se věnuje kyselinotvorným a zásadotvorným potravinám. Popisuje jednotlivé složky potravin, které v organismu reagují zásadotvorně nebo kyselinotvorně. Další část je stručně věnovaná stanovení kyselosti vybraných potravin. V práci jsou také diskutována možná rizika související s konzumací kyselinotvorné stravy. V závěru práce jsou popsána některá dietní opatření, která využívají kyselinotvorných a zásadotvorných potravin.
Acidifying and alkalizing foods, hyperacidity of the organism
Keywords: kyselost; překyselení; kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny; kyselinotvorné a zásadotvorné složky; acidity; hyperacidity; acidifying and alkalizing food; acid-forming nutrients; alkali-forming nutrients