Měření tiskových parametrů barevných tiskovin - Štefáček, Petr (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem této bakalářské práce je měření tiskových parametru z tiskových archů metodou spektrální fotometrie. V teoretické části práce jsou popsány základní znalosti nutné pro pochopení problematiky hodnocení kvality tisku. V praktické části je popsán spektrofotometr i1Pro, s kterým byl experiment proveden, dále program GretagMacbeth KeyWizard TM pomocí něhož jsou vypočítané optické hustoty. Měřenými parametry jsou optické hustoty plných ploch procesních barev, tónová hodnota a nárůst tónové hodnoty, tiskový kontrast, přijímavost tiskových barev, chyba odstínu a šedost. Měření bylo provedeno na tiskových arších vytištěných na dvou inkoustových a jedné laserové tiskárně, které byly dále vytištěny na leskle natíraném a nenatíraném papíře. Výsledkem této práce je vyhodnocení a porovnání výsledků obou typů tisků.
Measuring of printing parameters in color prints
Keywords: spektrofotometr; tiskový arch; inkoustový tisk; laserový tisk; procesní barva; optická hustota; tiskové parametry; spectrophotometer; print sheet; inkjet printing; laser printing; process color; optical density; printing parametres