Zvládání zátěže při péči o umírající nemocné - komparace sester a rodinných příslušníků - Švimberská, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce na téma Zvládání zátěže při péči o umírající nemocné - komparace sester a rodinných příslušníků má za cíl zjistit, co pomáhá sestrám a rodinným příslušníkům zvládat zátěž při péči o umírající nemocné, které oblasti jejich života pečování ovlivnilo a jaké jsou mezi oběma skupinami rozdíly. V teoretické části je čtenář seznámen s paliativní péči, s institucemi, kde je využívána paliativní péče na denní bázi a s psychickým rozpoložením umírajícího jedince. Další část je věnována roli pečujícího, jeho zátěži a možnostem zvládání zátěže - copingu. Průzkumná část byla provedena pomocí rozhovorů získaných v rámci kvalitativního průzkumu. Nástrojem průzkumu bylo polostrukturovaný rozhovor, který poskytuje subjektivní informace o míře a způsobu zvládání zátěže komunikačních partnerů.
Managing Caregiver Burden In Terminal Patients - A Comparison Of Nurse And Family Perception
Keywords: zátěž pečovatele; psychická zátěž; zvládání zátěže; coping; laický pečující; neformální pečující; domácí péče; paliativní péče; caregiver burden; psychological burden; burden management; lay caregiver; informal caregiver; home care; palliative care