Restaurování sochy bohyně Juno ze Státního zámku Uherčice - Mašíková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce obsahuje komplexní restaurátorský zásah na vápencové soše bohyně Juno, patřící do sochařského souboru ze Státního zámku Uherčice. Součástí práce je umělecko-historický průzkum, chemicko-technologický průzkum a restaurátorský průzkum, na jejichž základě byl vytvořený restaurátorský záměr. Práce dále dokumentuje postup při samotném restaurátorském zásahu a použité materiály. Celý průběh je fotograficky dokumentován. Socha Junóny pochází z poloviny 17. století a zásah na ní navázal na koncepci již restaurovaných soch ze souboru z let 2018 a 2019. Dílo bylo šetrně a řádně zrestaurováno díky hlubšímu poznání díla a základě provedených průzkumů, bylo mu ustanoveno korektní pojmenování, nejcitelnějším zásahem bylo slepení sochy do správné rotace a zaklonění a zhotovení zcela nové hlavy, která taktéž navazuje na předešlé restaurované sochy ze souboru. Nevyřešenou otázkou stále zůstává autor souboru, celistvost souboru a správné ikonografické určení jednotlivých soch.
Restoration of the statue of the goddess Juno from the Uherčice State Castle
Keywords: restaurování; konzervace; rekonstrukce; biodetritický vápenec; formování; umělý kámen; antická ikonografie; Juno; Státní zámek Uherčice; polovina 17. století; sochařský soubor; Baroko; restoration; conservation; reconstruction; biodetritic limestone; molding; artificial stone; half of 17th century; ancient iconography; Juno; Uherčice state castle; sculptural collection; Baroque