Úrokové sazby a jejich význam v ekonomice podniku - Švec, Adam (Univerzita Pardubice, 2020)
Tématem bakalářské práce je "Význam úrokových sazeb v ekonomice podniku". Jedná se o téma současné, neboť v poslední době ČNB snižuje pomalu úrokové sazby s cílem oživit ekonomiku a po vypuknutí pandemie korona-viru, se tak úvěry zlevňují, což je pro život podniku a jeho financování zásadním faktorem, kterým se musí zabývat. Bakalářská práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se nejprve analyzuje historie a vývoj úrokové míry od jejího vzniku až do současnosti. Druhá kapitola pak pojednává o mezibankovním systému a jeho fungování a třetí se pak zabývá financováním podniku, transmisním mechanismem či externím financováním. Praktická část se zabývá vývojem úrokových sazeb ČNB, HDP a také objemu poskytnutých úvěrů nefinančním podnikům,tak,aby bylo možné zjistit, jak ovlivňují úrokové sazby financování podniku pomocí úvěrů. Jsou zde také návrhy a doporučení pro podnik v období korona-virové krize. Cílem práce je analyzovat, do jaké míry souvisí výše a vývoj úrokových sazeb s ekonomikou podniku a možností podniku získat úvěrové zdroje na jeho financování.
The importance of interest rates in the economy of enterprise
Keywords: ČNB; podniky; recese; úroková sazba; úvěry; CNB; enterprise; recession; interest rate; loan