Dopad zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvojí sazby na daňové zatížení poplatníků v České republice - Říha, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je věnována daním se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob v České republice. Týká se daňových změn provedených v roce 2021, v nichž došlo ke zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou daňových sazeb. Práce posuzuje změnu daňového zatížení poplatníků v komparaci let 2020 a 2021 v rámci vybraných sociálních skupin. Posouzení probíhá na základě výpočtů a grafického znázornění.
The Impact of the Abolition of the Super-gross Wage and the Introduction of Two Tax Rate on the Tax Burden of Taxpayers in the Czech Republic
Keywords: daně; daň z příjmu fyzických osob; příjmy; daňová zátěž; poplatníci; taxes; personal income tax; income; tax burden; taxpayers