Stanovení aktivity cholinesteras v krvi - Hálová, Alice (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá stanovením aktivity cholinesteráz v lidské krvi. Cholinesterázy jsou enzymy, které přednostně hydrolyzují estery cholinu a plní řadu biologických funkcí. V krvi rozlišujeme dva různé typy cholinesteráz a to acetylcholinesterázu a butyrylcholinesterázu. Součástí této práce je stanovit aktivitu obou těchto enzymů ve vzorcích krve od dobrovolníků za pomocí spektrofotometrické Ellmanovy a titrační pH-statové metody. Součástí práce je i stanovení inhibiční účinnosti vybraných salicylanilidthiofosfátů vůči oběma cholinsterázám v lidské krvi. K tomu byla využita jak Ellmanova, tak pH-statová metoda. Dále byl také stanoven rozdělovací koeficient pro testované salicylanilidthiofosfáty v systému 1-oktanol:voda a na závěr byl určen i typ inhibice pro zvolený salicylanilidthiofosfátový inhibitor opět s využitím jak Ellmanovy, tak pH-statové metody. Získané experimentální výsledky z obou metod byly mezi sebou navzájem porovnány a byly zjištěny odlišnosti ve výsledných hodnotách. To může být způsobeno nejen rozdílnými metodami stanovení, ale i tím, že každá z metod detekovala jiný produkt.
Determination of cholinesterase activity in human blood
Keywords: cholinesterases; acetylcholinesterase; butyrylcholinesterase; Ellman's method; cholinesterázy; Ellmanova metoda