Pokročilé syntézní techniky přípravy ZrO2 s vysokým specifickým povrchem - Macek, Karel (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato práce se zabývá přípravou oxidu zirkoničitého s vysokým specifickým povrchem pro použití zejména v oblasti nosičů katalyzátorů a dalších aplikací benefitujících z této vlastnosti. Pro syntézu využívá metodu hard-template z anorganických prekurzorů, kde strukturu definující činidla zastupují porézní struktury oxidu křemičitého. Připravené vzorky byly analyzovány pomocí fyzikální adsorpce dusíku, SEM a EDX.
Advanced synthesis of the ZrO2 with high surface area
Keywords: porézní materiál; nosič katalyzátoru; oxid zirkoničitý; specifický povrch; SBA-15; silikagely; hard-template; chemická depozice; impregnace; porous material; catalyst support; zirconium dioxide; specific surface area; SBA-15; silica gels; hard template; chemical deposition; impregnation