Afinita specifických protilátek IgE a IgG při alergiích - Šnédarová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá posouzením afinity specifických imunoglobulinů IgE a IgG vznikajících v důsledku alergií. Úvodní kapitoly objasňují mechanismy imunitního systému, procesy spojené s alergiemi a vznik, strukturu a funkci protilátek IgE a IgG. Stěžejní kapitola práce se zaměřila na afinitu a aviditu specifických protilátek, s detailním popisem interakce alergenu a protilátky a afinitního zrání. Tato kapitola dále obsahuje přehled metod používaných k měření afinity protilátek. Na závěr je zmíněna možnost léčby alergií prostřednictvím alergenové imunoterapie, která využívá specifické protilátky a jejich vazebnou schopnost k terapeutickému účelu.
Affinity of specific IgE and IgG antibodies in allergies
Keywords: afinita; avidita; imunoglobulin; alergie; metody; léčba; affinity; avidity; immunoglobulins; allergies; methods; treatment