Nanočástice z kyseliny hyaluronové aplikované v systému in vitro: stanovení účinku na buněčných liniích po ozáření. - Fluksová, Diana (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá účinkem nanočástic z kyseliny hyaluronové na buněčné linie po ozáření. V teoretické části jsou popsány účinky ionizujícího záření na nenádorovou a nádorovou buňku, vlastnosti kyseliny hyaluronové v buněčné a nádorové biologii a využití nanočástic z kyseliny hyaluronové v terapii nádorových onemocnění. Experimentální část je zaměřena na účinek nanočástic z kyseliny hyaluronové na radiačně indukovanou odpověď v buněčných liniích NHLF, A549 a H1299 po ozáření.
Hyaluronic acid nanoparticles applied in vitro: determination of the effect on cell lines after irradiation.
Keywords: ionizující záření; kyselina hyaluronová; nanočástice; ionizing radiation; hyaluronic acid; nanoparticles