Celokovové vazby 19. stol. - Slovik, Radomír; Slovik-Vávrová, Hana (My University, 2018)
Příspěvek prezentuje výsledky badatelské činnosti Hany Slovik-Vávrové týkající se mapování dochovaných celokovových mosazných vazeb ve sbírkách institucí České republiky. Celkem zachytila 145 těchto výjimečných vazeb v rozmezí období konce 18. století až 20. let 20. století. Podchyceny jsou knihy z 18 sbírkotvorných organizací. Celokovovým vazbám nebyla dosud věnovaná dostatečná pozornost, ačkoliv se jedná o velice zajímavou kapitolu z dějin knižní vazby. Výsledkem této práce je detailní popsání a podrobná dokumentace všech vybádaných celokovových vazeb. Přínosnou částí je katalog vazeb a ornamentů použitých při výzdobě celokovových vazeb.
All-Metal Book Bindings in the 19th Century
Keywords: celokovové vazby; tepání; puncování; nebeklíč; lidová kultura; all-metal book bindings; repoussé; hallmarking; Himmelschlüssel; folk culture