Bůh v existencialismu: Koncept náboženského stádia ve filosofii Sörena Kierkegaarda - Zatočil, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce představuje koncept náboženského stádia dánského filosofa 19. století Sörena Kierkegaarda. Zvolením náboženského stádia jako nejvyššího stupně bytí vystoupil Kierkegaard proti filosofické tradici, která ve věcech poznání prosazovala absolutní autoritu rozumu. Objektivní myšlení konstruuje cestu poznání, která podle Kierkegaarda neodpovídá zkušenosti bytí. Pravda se podle Kierkegaarda ukazuje v subjektivitě, a proto ji nelze nahlédnout objektivizujícím rozumem. Tato práce ukazuje na rozboru třech Kierkegaardových prací pojmy a kategorie, které Kierkegaard definoval v protikladu k pojmům spekulativní filosofie. Pojmy jako absurdita, paradox, bázeň, okamžik či pohyb ukazuje Kierkegaard k autentické, svobodně se rozhodující existenci, která nepodléhá žádné rozumové nutnosti.
God in existentialism: The concept stage in the religious philosophy of Sören Kierkegaard
Keywords: filosofie; Náboženství; Sören Kierkegaard; existencialismus; idealismus; absurdita; paradox; opakování; okamžiky; philosophy; Religion; existencialism; idealism; absurdity; paradox; repeating; moments