Protein PD-1 a jeho význam v regulaci IS a v protinádorové imunitě - Čiháková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2019)
Kompilační práce se zabývá proteinem PD-1. Tento protein se nachází na povrchu buněk a spolu se svými ligandy PD-L1 a PD-L2 potlačuje aktivaci T lymfocytů. Tento mechanismus využívají nádorové buňky pro únik před imunitním systémem. Dochází k nárůstu PD-1 na po-vrchu buněk, čehož lze využít k léčbě nádorových onemocnění.
Protein PD-1 And It´s Role in Regulation Of Immune System And in Antitumor Immunity
Keywords: PD-1; PD-L1; PD-L2; nádorové buňky; PD-1; PD-L1; PD-L2; tumor cells