Příprava a vlastnosti fosfátových skel systému Fe2O3-ZnO-P2O5 - Hejda, Petr (Univerzita Pardubice, 2015)
Byla připravena skla systému xFe2O3?(50-x)ZnO?50P2O5 (x = 0; 0,1; 0,5; 1; 1,5; 2; 2,5; 3; 4; 5; 7,5; 10; 15; 20; 30; 35; 40 a 50 mol. %). Vzorky připravených materiálů byly charakterizovány pomocí hustoty, teploty skelné transformace, deformační teploty měknutí, koeficientem teplotní roztaţnosti, optickou propustností, elipsometrií, a měřením teplotní závislosti stejnosměrné elektrické vodivosti. Struktura látek byla studována pomocí Ramanovy a infračervené spektroskopie.
Preparation and properties of Fe2O3-ZnO-P2O5 glasses
Keywords: fosfátová skla; optická propustnost; index lomu; optická šířka zakázaného pásu; stejnosměrná elektrická vodivost; termomechanická analýza; phosphate glass; optical properties