Vývoj platební bilance ČR v letech 1993 - 2003 - Novák, Eduard (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce je zaměřena na objasnění vztahů a pojmů souvisejících s platební bilancí a s principy jejího vyrovnávání. Dále by měla přispět k pochopení jednotlivých mechanismů vzájemného ovlivňování platební bilance a ostatních makroekonomických veličin, protože porozumění těmto mechanismům je základním předpokladem k vysvětlení minulého vývoje, ale i k predikci vývoje budoucího. Teoretická část je zaměřena na popis struktury platební bilance a na vysvětlení jednotlivých mechanismů vedoucích k její celkové rovnováze. Praktická část jě věnována analýze vývoje platební bilance ČR v letech 1993 - 2003 se zřetelem na vývoj obchodní bilance a finančního účtu. Závěr obsahuje celkové zhodnocení vývoje za sledované období.
Development of balance of payments Czech Republic in years 1993 - 2003
Keywords: Platební bilance; Fiskální politika; monetární politika; Česká Republika; vývoj platební bilance; 1993-2003; rovnováha; makroekonomický vývoj; makroekonomie