Komenského etika - Harvánková, Romana (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce se zabývá Komenského etikou, především kategorií rozumnosti, která je v Komenského etice nejdůležitější. Pojem rozumnost (prudentia) znamená pro Komenského prozíravost, obezřetnost, státnickou moudrost. Komenský považuje rozumnost za základ etiky, nazývá ji dokonce stavitelkou Světa mravního. Protože člověk je nestálý a náchylný k různým svodům, musí být podle Komenského veden rozumností, aby nebyl ovládán tělesnými pudy, různými okolnostmi a silou zvyku. Komenský rozumnost doporučuje při všech oblastech lidského života, ať už se jedná o rozumnost při ovládání sebe sama, přes rozumné řízení domácnosti až po rozumné řízení království. Komenského etické principy vycházejí především z Bible a z antické filosofie, hlavně ze stoiků.
Ethics of Jan Amos Komenský
Keywords: Komenský, Jan Amos; etika; rozumnost; Comenius; ethics; prudence