Enterální a parenterální výživa z pohledu všeobecné sestry - Doležalová, Renata (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářskou práci jsem věnovala problematice malnutrice a umělé výživy se zaměřením na všeobecné sestry. Je rozdělena na dvě části, teoretickou a výzkumnou. V úvodu teoretické části krátce připomínám obecné informace o výživě a jejich složkách, včetně základních pojmů výživy. V další kapitole shrnuji poznatky o hladovění a malnutrici. Největší část je věnovaná enterální a parenterální výživě. Zmiňuji zde indikace, kontraindikace, komplikace, způsoby podání a ošetřovatelskou péči, která je v kompetenci všeobecných sester. Do závěru teoretické části jsem zařadila stručný přehled přípravků umělé výživy. Empirická část obsahuje kvantitativní výzkum, který byl prováděn v nemocnici okresního typu. Pomocí nestandardizovaného anonymního dotazníku jsem porovnávala znalosti v oblasti umělé výživy u všeobecných sester, které pracují na standardních lůžkových odděleních a v intenzivní péči. Výsledky jsou znázorněny v tabulkách, grafech a slovně zhodnoceny.
Enteral and parenteral nutrition from the nursing point of care
Keywords: výživa; hladovění; malnutrice; enterální výživa; parenterální výživa; ošetřovatelská péče; nutrition; starvation; malnutrition; enteral nutrition; parenteral nutrition; nursing care