Metody získání a udržení zákazníka - Nevima, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je věnována metodám získání a udržení zákazníků, které se praktikují v posledních desetiletích. Je zaměřena na chování k zákazníkovi, které vede k dlouhodobé spokojenosti firmy i zákazníka. Jejím hlavním cílem je navrhnout vybrané firmě zlepšení v přístupu k zákazníkovi, které je vytvořeno pomocí marketingového plánu.
Methods of getting and keeping a customer
Keywords: získání zákazníka; udržení zákazníka; firmy; marketing; getting customer; keeping customer; companies; marketing