Vývoj separačních metod v kapalné fázi v systémech s vysokou píkovou kapacitou - Česla, Petr (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je rozčleněna na tři kapitoly. První část je věnována vývoji elektroforetických metod pro separace vybraných technických produktů a přírodních látek, převážně s využitím cyklodextrinů jako aditiv základních elektrolytů. Tato část textu navazuje na autorovu diplomovou a disertační práci. V prostřední, nejobsáhlejší části textu, je komentován tematický celek prací uveřejněný v mezinárodních časopisech, věnovaný vývoji vícerozměrných separačních metod kapalinové chromatografie a kombinaci kapalinové chromatografie s kapilární elektroforézou. V poslední části habilitační práce jsou pak detailněji rozebrána a komentována odborná sdělení, která dokreslují oblast témat řešených autorem, ale s předchozími texty související pouze okrajově. Habilitační práce je psána formou komentáře k publikovaným pracím, které reprezentují vědecké zaměření autora a na kterých se významným způsobem podílel. Snahou autora bylo představit publikované práce v kontextu současných poznatků analytické chemie a poskytnout širší pohled na souvislosti mezi jednotlivými pracemi.
Keywords: separace; organická analýza; HPLC