Toxiny hub a jejich vliv na lidský organismus - Hrnečková, Eva (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce čtenáře informuje o jedovatých houbách vyskytujících se na území České Republiky, ale i v jiných zemích. Práce zahrnuje dostupné informace celkem o sedmi houbách. U každé popisované houby je nejprve popsán vzhled a nejčastější výskyt, poté následuje popis vyskytujících se toxinů a mechanismus jejich účinků. Dále jsou uvedeny charakteristické klinické příznaky jednotlivých otrav a používaná léčba. Na konci každé kapitoly o konkrétní houbě jsou uvedeny některé publikované případy otrav. V závěru práce je stručně popsána diagnostika otrav a možnosti chemického stanovení toxinů.
Toxins of mushrooms and their influence on human organism
Keywords: jedovaté houby; toxiny; intoxikace; klinické příznaky otravy; poisonous mushrooms; toxins; intoxication; clinical signs of poisoning