Resocializace osob trpících poruchami příjmu potravy - Kučerová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce pojednává o problematice opětovného začlenění do běžného života lidí trpících poruchami příjmu potravy. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřena na problematiku poruch příjmu potravy. Stručně popisuje historii vzniku poruch příjmu potravy. Vysvětluje, co jsou to poruchy příjmu potravy, jaké jsou typy, jak tyto poruchy vznikají, jaké jsou důsledky onemocnění poruchami příjmu potravy, a dále také popisuje způsoby léčby. Blíže formuluje jednotlivé typy poruch, kterými jsou především mentální anorexie, mentální bulimie a méně známé poruchy zvané bigorexie, orthorexie a drunkorexie. Také zmiňuje vliv médií a společnosti na poruchy příjmu potravy, ideál krásy a poruchy vnímání sebe sama. Přínos praktické části této práce spočívá ve zmapování a přiblížení jednotlivých poruch příjmu potravy a v možnostech jejich léčby a opětovného návratu do každodenního života. Praktická část se zabývá kvalitativním výzkumem, konkrétně případovými studiemi. Jsou zde převyprávěny příběhy respondentů, týkající se jejich života před onemocněním poruchami příjmu potravy, během něho, způsoby léčby a pomoci, dále je zde přiblížen současný stav respondentů a jejich postoj k nemoci s výhledem do budoucnosti. Kvalitativní výzkum byl zvolen z důvodu hlubšího proniknutí do dané problematiky, což vede k jejímu lepšímu zmapování, popsání a pochopení souvislostí.
Resocialization of people suffering from eating disorders
Keywords: eating disorders; anorexia nervosa; bulimia nervosa; bigorexia; orthorexia; lifestyle; poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; bigorexie; orthorexie; životní styl