Strategické a taktické plánovánání procesů v seřaďovací stanici s využitím simulace - Patras, Viktor (Univerzita Pardubice, 2012)
Hlavním tématem práce bylo rozšírení použití Petriho sítí jako formalismu pro popis dopravních procesu z technologického hlediska a pro modelování, resp. simulaci, techto procesu na strední a vyšší úrovni abstrakce. Pro definice dopravních technologií se formalismus Petriho sítí jeví jako mocnejší oproti doposud používaným sítových grafum. Byla proto navržena metodika prevodu sítového grafu na Petriho sít jako ukázka urcité analogie obou prístupu a soucasne jako prvního kroku výstavby modelu dopravních procesu pomocí Petriho sítí. Možnosti použití Petriho sítí byly overeny a demonstrovány vytvorením modelu obsluhy tranzitních nákladních vlaku s rešením nekolika ilustracních príkladu. Verohodnost použití Petriho sítí pro modelování na strední a vyšší úrovni abstrakce jako podpory pro strednedobé a dlouhodobé plánování byla prokázána porovnáním s výsledky modelu shodného prípadu sestaveného na nejnižší úrovni abstrakce v simulacním programu Villon.
Long-term and medium-term planning processes in marshalling
Keywords: technologie železnicní dopravy; modelování; simulace; Petriho sítě; railway transport technology; modelling; simulation; Petri Nets