Náboženský jazyk šoa - Macháček, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá tragedií Židovského obyvatelstva v Evropě za druhé světové války, všeobecně známé jako holokaust, já toto označení nepoužívám a místo něho volím specifičtější název šoa. Mým cílem je ukázat, jak tuto etapu ve svých dějinách reflektují Židé napříč různými obory, jako je historie, sociologie, psychologie a podívat se na ní očima religionisty, kvůli náboženskému jazyku jenž při tom používají. V první kapitole se zabývám otázkou jak bylo šoa vůbec možné a uvádím pohledy dvou historiků Yehudy Bauera a Saula Friedländera a sociologa Zygmunta Baumana. Dále v této kapitole v návaznosti na Baumanovu teorii dávám několik příkladů o zneužití moderních technik pro účely masového vyvražďování a pomocí příkladu z historie náboženství Izraele se pokouším ukázat že tu jde o jakousi novodobou modlu. Ve druhé kapitole pojednávám o religiozitě v koncentračním táboře, kterou doplňuji komentářem psychologa Viktora Frankla a profesora judaismu Davida Halivniho a ukazuji nelehkou cestu, kterou museli vězni podstoupit, aby se nakonec mohli organizovaně postavit nacistům na odpor. V závěru shrnu a kriticky zhodnotím dosažené poznatky i odbornou literaturu.
Religious language of Shoah
Keywords: holokaust; šoa; rasismus; Židovský odboj za druhé světové války; nacismus; Árijská rasa; modernita; modla; pseudověda; ideologie; svědectví; paměť; holocaust; Shoah; racism; Jewish resistance during the Second World War; nazism; Aryan race; modernity; idol; pseudoscience; ideology; testimony; memory