Kolizní bod preferovaných způsobů dopravy a jeho model - přejezd pro cyklisty Pardubice Palackého - Bulíček, Josef (My University, 2016)
Článek je zaměřen na specifický kolizní bod dvou obecně preferovaných druhů dopravy – veřejné hromadné osobní dopravy a cyklistické dopravy. Řešen je světelně řízený přejezd pro cyklisty na Palackého třídě v Pardubicích, kde tím dochází ke zpomalování a zastavování části vozidel MHD a veřejné linkové dopravy. Provozní situace je vyhodnocena na základě realizovaných dopravních průzkumů. Dále je proveden výpočet propustnosti kolizního bodu. S cílem zlepšení kvality provozu je navrženo zřízení preference veřejné hromadné dopravy při činnosti světelného signalizačního zařízení. Tento návrh je vyhodnocen za tímto účelem vytvořeným simulačním modelem. V článku jsou uvedeny jak aspekty realizace preference v tomto praktickém případě, tak teoretické aspekty metod využitých při jejím posuzování.
Intersection node of preferred transport modes and its model - crossing for cyclists Pardubice Palackého
Keywords: cyklistická doprava; kolizní bod; model; Pardubice; preference; propustnost; přejezd pro cyklisty; signální plán; simulace; světelné signalizační zařízení; veřejná hromadná osobní doprava; cycling; intersection node; model; Pardubice; preference; capacity; crossing for cyclists; signalling plan; simulation; traffic lights; public mass passenger transport