Barevné vlastnosti sloučenin typu Bi2-xMgxCe2O7 připravených klasickou keramickou metodou - Marková, Diana; Těšitelová, Kateřina; Šulcová, Petra (Univerzita Pardubice, 2016)
Tento výzkum je zaměřen na syntézu nových směsných oxidických pigmentů Bi-Mg-Ce, konkrétně sloučenin s obecným vzorcem Bi2-xMgxCe2O7, kde x = 0; 0,17; 0,35; 0,52; 0,69; 0,86; 1,04; 1,21 a 1,38. Cílem práce bylo najít sytý a čistý barevný odstín pigmentů, připravených klasickou keramickou metodou, v závislosti na teplotě výpalu (800; 850; 900; 950 a 1000 °C) a vlivu měnícího se obsahu hořčíku. Získané pigmenty byly porovnány mezi sebou po aplikaci do organického pojivového systému a do keramické glazury G 070 91 z hlediska výsledných barevných vlastností a velikosti částic. Lze konstatovat, že pigmenty aplikované do organického pojivového systému nemají příspěvek zeleného barevného odstínu a vykazují žlutý barevný odstín, především pigment Bi1,48Mg0,52Ce2O7. Pigment, který obsahuje nejnižší podíl bismutu, není vhodný pro tuto aplikaci.
The Color Properties of Compounds of Bi2-xMgxCe2O7 Type Prepared by Classical Ceramic Method
Keywords: Pyrochlor; Bi-Mg-Ce systém; barevné vlastnosti; anorganický pigment; Pyrochlore; Bi.Mg-Ce System; Colour Properties; Inorganic Pigments