Využití různých typů spolurozpouštědel při transesterifikaci řepkového oleje - Mach, Petr (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je zaměřena na použití vybraných spolurozpouštědel (tetrahydrofuran, aceton, diethylether, hexan a ethylacetát) při transesterifikaci řepkového oleje methanolem katalyzované bazickým katalyzátorem (KOH) při 25 °C. V literární rešerši byla věnována pozornost transesterifikaci: jejím vstupním surovinám, podmínkám reakce a způsobům katalýzy. Dále byla věnována pozornost možnostem spolurozpouštědel při transesterterifikaci a popisu ternárních diagramů. Byly změřeny ternární diagramy systémů methanol: olej: spolurozpouštědlo, ze kterých byly odečteny nejnižší molární poměry olej: methanol: spolurozpouštědlo, tak aby výsledná reakční směs byla homogenní. Následně byla provedena transesterifikace s přídavkem spolurozpouštědla. Bohužel však bylo zjištěno, že většina spolurozpouštědel nemá výrazný vliv na rychlost transesterifikace. Důvodem mohla být pravděpodobně ještě částečná heterogenita reakční směsi a přílišné zředění. Pouze v případě tetrahydrofuranu spolurozpouštědlo urychlilo reakci. Byla také analyzována glycerolová fáze.
The usage of various cosolvents at transesterification of rapeseed oil
Keywords: transesterifikace; olej; methanol; spolurozpouštědlo; ternární diagram; bionafta; transesterification; oil; methanol; cosolvent; ternary diagram; biodiesel