Specifika perioperační péče o osoby s mentální disabilitou - Janáková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce se věnuje tématu "Specifika perioperační péče o osoby s mentální disabilitou". Osob s tímto postižením stále přibývá. Každé zdravotnické zařízení by mělo být jak personálně, tak technicky připraveno na osoby ať už s mentální nebo jinou disabilitou. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a výzkumné. Teoretická část popisuje perioperační péči, mentální disabilitu a specifika perioperační péče o osoby s mentální disabilitou. Cílem výzkumného šetření je zjistit, jak jsou zdravotnická zařízení připravena na klienty s mentální disabilitou. Šetření bylo provedeno kvantitativní a kvalitativní formou. Kvantitativní šetření bylo realizováno pomocí dotazníků ve vybraných zdravotnických zařízeních, jejichž vedení s výzkumem souhlasilo. Kvalitativní část byla uskutečněna pomocí rozhovoru. Výzkumné šetření vzniklo v rámci Studentské grantové soutěže Univerzity Pardubice 70150/20/SG740002.
Specifics of perioperative care for people with mental disability
Keywords: perioperační péče; mentální disabilita; komunikace; ošetřovatelská péče; perioperative care; mental disability; communication; nursing care