Struktura spotřebitelské poptávky v České republice - Kozáková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na strukturu spotřebitelské poptávky v České republice od roku 2006 do roku 2015. V rovině teoretické jsou analyzovány ekonomické přístupy ke spotřebě domácností, v rovině praktické se poté práce zabývá vývojem výdajů na spotřebu českých domácností s důrazem na analýzu dynamiky změn struktury spotřeby dle trvanlivosti, spotřeby dle klasifikace CZ-COICOP a dále spotřeby v závislosti na vývoji příjmů jednotlivých kategorií domácností pomocí analýzy časových řad a ověření těsnosti vztahu veličin. Součástí práce je ověření teoretických závěrů na zpracovaných datech. Struktura spotřebitelské poptávky České republiky je v závěru komparována s vybranými zeměmi Evropské Unie, kterými jsou Slovensko, Velká Británie a Německo.
The Structure of Consumer Demand in the Czech Republic
Keywords: spotřeba; domácnost; disponibilní důchod; výdaje; consumption; household; disposable income; expenditures